
1 
 

Baltimore County Ethics Commission 

Advisory Opinion 24-007 

 

The Baltimore County Ethics Commission issues this Advisory Opinion in response to a 
request from a member of the Fair Election Fund (“FEF”) Commission.  The member serves on 
the FEF commission and is also president of a local political club in Baltimore County that 
makes contributions to political candidates.  The member wishes to know if he/she can continue 
to serve in both roles, that is as a member of the FEF commission and as president of a political 
club in Baltimore County that makes candidate donations.  The Commission as a whole wants to 
know if any of their members could serve as members of other civic organizations that might 
make candidate contributions, such as the Veterans of Foreign Wars or the American Legion and 
still serve as FEF Commissioners.  For the reasons stated below, we conclude that they may. 

Pursuant to section 3-3-2502 of the Baltimore County Code, there are nine members of 
the Fair Election Fund Commission.  The nine are nominated as follows:  one resident of each 
councilmanic district, and two at-large nominees by the County Executive.  The nominees are 
then confirmed by the County Council.   

As individuals “elected or appointed to serve on any county board, agency, commission, 
or similar entity” members of the FEF commission are considered public officials who are 
subject to the Baltimore County Ethics code.  Section 7-1-301 prohibits a public official, such as 
an FEF commission member, from participating in a matter if that official or a qualified relative 
“has an interest in the matter and the public official knows of the interest.”  An interest is defined 
in 7-1-101(m), subject to certain exceptions, as a “legal or equitable interest, whether or not 
subject to an encumbrance or a condition, which is owned or held by a person subject to this title 
in any way, in whole or in part, jointly or severally, directly or indirectly.”   In this case, there 
can be no conflict of interest when contributions by the organization to the FEF-funded candidate 
are prohibited by law. 

According to section 3-3-2502(C) of the Baltimore County Code, a member of the FEF 
commission may not be a “candidate for public office in the current election cycle, a chair or 
treasurer of an open campaign account, an elected or appointed member of a local or state central 
committee of a political party, or a lobbyist registered with the county.”  In this situation, the 
FEF commissioner does not serve in any of these enumerated capacities, thus he is not 
automatically disqualified from serving in both positions. 

Additionally, the code states that candidates may not accept “a private contribution from 
any group or organization, including a political action committee, a corporation, a labor 
organization, or a state or local central committee of a political party.” 8-2-110. Therefore, the 
organization of which he/she is president would not be allowed to donate to Baltimore County 
Council or Baltimore County Executive candidates who are members of the Fair Election Fund.  
A political club would be making a “private contribution for any group or organization” and 
therefore the club would not be allowed to donate to any candidate enrolled in the Fair Election 
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Fund to run for Baltimore County Executive or Baltimore County Council member.  As we 
discussed in Advisory Opinion 24-006, campaign contributions alone to an FEF-enrolled 
candidate do not violate the Ethics Code.  In this case, without any contributions being made to 
FEF-enrolled candidates by the club of which he is president, the commissioner could not be said 
to have a conflict of interest by serving in both roles.  This would be true for any organization 
that a member of the FEF Commission would also be part of or have a leadership role in – there 
is no conflict because there is no donation to the FEF by organizations.  The public official (in 
this case, the FEF Commissioner) has no interest (within the meaning of 7-1-301) in the FEF-
enrolled campaign of a candidate for Baltimore County Council or Baltimore County Executive 
because no donation was made by the organization of which he/she is a part. 

The same reasoning can be applied to find there is also no violation of section 7-1-302.  
As that section states: 

§7-1-302 – RESTRICTIONS ON EMPLOYMENT, FINANCIAL INTERESTS,  
          AND AFFILIATIONS. 

 
(a) In general.  Except as provided in subsections (b) and (c) of this section, a 

public official may not: 
 

(1) Be employed by or have a financial interest in: 
 
 (i)  An entity subject to the authority of that public official or of the 

agency, board or commission with which the public official is 
affiliated; or 

 
   (ii)  An entity that is negotiating or has entered a contract with the 

agency, board or commission with which the public official is 
affiliated or an entity that is a subcontractor or a contract with the 
agency, board or commission; 

 
(2)   Hold any other employment relationship if that employment 

relationship would impair the impartiality and independent judgment of 
the public official; or 

 
(3)   Be employed by, have a financial interest in, or be affiliated with a 

private entity that is established or created by the county for the purpose 
of receiving public funds. 

 
As we stated in Advisory Opinion 24-006, so long as the FEF commissioner is not 

employed by the campaign, he/she does not have an “interest” in the organization because the 
organization is prohibited from making contributions to FEF-enrolled candidates.  If the FEF 
commissioner was employed by a FEF-enrolled campaign, he/she would be violating 7-1-
302(a)(2) because the employment relationship “would impair the impartiality and independent 
judgment of the public official.” 
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Finally, there is no violation of Baltimore County’s section 7-1-306, Use of Prestige of 
Office. According to that provision, “[a] public official may not intentionally use the prestige of 
office for that public official’s private gain or that or another.”    An FEF commissioner who is 
part of the membership or leadership of a private organization that is prohibited from making 
contributions to an FEF-enrolled campaign has not used the prestige of being an FEF 
Commissioner for any purpose, much less for another’s private gain. 

In conclusion, the Commission finds that being a member of officer of an organization 
that makes political contributions would not exclude someone from serving as an FEF 
commissioner as private organizations are precluded from making contributions to FEF-enrolled 
candidates and their campaigns.  However, if the person was employed by a campaign, they 
could not serve as an FEF Commissioner.  Lastly, there is no misuse of prestige of office if an 
FEC Commissioner is a member or officer of a private organization that donates to local 
candidates so long as they do not donate to FEC-enrolled candidates, as those contributions are 
prohibited by law. 

 

__/s/ Mandee Heinl_________     9/3/2024           
Mandee Heinl, Commissioner     Date 
 

__/s/ Laura E. Ray__________     9/3/2024           
Laura Ray, Commissioner      Date 
 
 
__/s/ Kevin Murphy__________     9/3/2024            
Kevin Murphy, Commissioner     Date 
 
 
__/s/ Sasha Rousseau_________     9/3/2024            
Sasha Rousseau, Commissioner     Date   

 

__/s/ Hunter Piel ________     9/3/2024            
Hunter Piel, Commissioner      Date   

 

 

 




